HIDUP BIAR BERMARUAH. MATI BIAR SYAHID

Saturday, June 6, 2009

Teks Ucapan Penangguhan

Ucapan Penangguhan
Muktamar Dewan Pemuda PAS Pusat 09/11

بسم الله الرحمن الرحيم
الحمدلله الواحد القهار العزيز الغفار مكوّر الليل على النهار
تذكرة لأولى القلوب و الأبصار تبصيرة لذوى الألباب و الإعتبار
أشهد أن لا إله الا الله البر الكريم الرؤوف الرحيم
و أشهد أن سيدنا محمدا عبده و رسوله و حبيبه و خليله
الهادي إلى صراط مستفيم و الداعي إلى دين قويم
صلوات الله و سلامه عليه و على سائر النبيين و آل كل و سائر الصالحين

Jazaakallah Khairan Jaza’ saya rangkapkan buat al Fadhil Sdr Pengerusi Tetap

Kekanda saya Al Fadhil
Yb. Tuan Hj. Salahudin Ayyub

Al Fadhil Ustaz Azman Syafawi Abd Rani
[ Timbalan Ketua DPPP ]

Al Fadhil Sdr Sabki Yusuf [ Naib Ketua DPPP ]
Yang berbahagia seluruh saff EXCO DPPP
Yang berbahagia wakil PAS Pusat ke muktamar DPPP & tetamu
Yang dihormati seluruh sidang muktamrin
Para pemerhati , wartawan dan semua yang hadhir
سلام الله عليكم و رحمته و بركاته dan salam sejahtera .

Ikhwah yang dirahmati Allah sekelian .

Hari ini kita menyaksikan satu lagi sejarah peralihan kepimpinan DPPP dan saya di taklif untuk menerajui amanah kepimpinan ini. Ianya berurutan dengan pengunduran bekas Ketua DPPP Yb. Tuan Hj. Salahudin Ayyub setelah tiga sessi menerajui kepimpinan DPPP dengan penuh dedikasi dan berjaya melonjak prestasi DPPP ke suatu tahap yang tinggi kualiti dan hebat identity . [ berprestij ]

Hari ini beliau secara rasminya berundur dari DPPP untuk meneruskan ‘ pengembaraan ’ ke satu marhalah yang lebih tinggi dan penting demi menabur bakti buat perjuangan suci ini.

DPPP merakamkan setinggi – tinggi nilai penghargaan dan sebesar – besar tanda kebersamaan buat Yb. Tuan Hj. Salahudin Ayyub yang telah memimpin dan membimbing kita semua sepanjang 3 sessi kepimpinan beliau . Semoga jasa budi beliau menjadi amal soleh yang diganjari Allah swt pahala berlipat ganda .

Ikhwah yang dihormati sekelian .

Taklif [ beban amanah ] ini bukan satu tasyrif [ kemuliaan ] , malah saya bukan yang terbaik . Bahkan telah sampai kepengetahuan saya kritikan yang mempertikai kemampuan saya untuk memimpin .

Mereka berhak untuk meragui keupayaan saya . Namun apa yang boleh saya sebut di sini , bahawa kita DPPP laksana sebuah bahtera penyelamat yang sedang menjalankan operasi menyelamat di tengah – tengah laut dalam lagi bergelombang .

Saudara ! jika dibiar saya keseorangan , usahkan belayar jauh , hanya untuk menaikan sauhnya sahaja , saya pasti tidak akan mampu .

Ikhwah yang dikasihi sekelian .

Sebagai ucapan sulung , di saat saya memikul taklif yang sangat berat ini , izinkanlah saya mengingatkan diri saya sendiri dan semua rakan – rakan EXCO DPPP serta tidak ketinggalan para perwakilan yang rata – ratanya adalah pemimpin di negeri , kawasan dan cawangan .

….. dengan ucapan yang pernah diungkapkan oleh Saidina Abu Bakar as – Siddiq rha .

أيها الناس ! فإني قد وليت عليكم و لست بخيركم فإن أحسنت فأعينوني و إن أسأت فقوموني الصدق أمانة و الكذب خيانة

Ucapan Umar bin Abdul Aziz rhm


أما بعد، فإنه ليس بعد نبيكم صلى الله عليه وسلم نبي، ولابعد الكتاب الذي أنزله كتاب، ألا ما أحل الله عزوجل حلال إلى يوم القيامة وما حرمه الله حرام إلى يوم القيامة ألا لست بقاض ولكني منفذ، ألا لست بمبتدع ولكني متبع، ألا إنه ليس لأحد أن يطاع في معصية الله عز وجل، ألا إني لست بخيركم ولكني رجل منكم غير أن الله جعلني أثقلكم حملا.


“Adapun selepas itu, maka sesungguhnya tiada lagi Nabi selepas Nabi kamu saw, dan tiada kitab lagi selepas kitab (al-Quran) yang telah diturunkan kepadanya. Ingatlah! Apa-apa yang telah dihalalkan oleh ALlah Azzawajal tetap halal sehingga hari kiamat. Dan apa yang telah diharamkan oleh ALLah tetap haram sehingga hari kiamat. Ingatlah! Aku bukan seorang hakim (penghukum) tetapi pelaksana, Ketahuilah sesungguhnya aku bukan orang yang mereka-reka (mencipta) ajaran baru, tetapi hanyalah seorang pengikut ajaran ALlah dan RasuluLlah saw. Ketahuilah! Sesungguhnya aku bukanlah orang yang paling baik di antara kamu tetapi ALlah telah menjadikan aku orang yang paling berat memikul tugas.”

Sahabat yang dihormati sekelian .

Perlu diketahui , selain dari amanah ini sangat berat dan sukar , saya telah mendapat ikrar dari sahabat saya dan sahabat kita semua , iaitu Al Fadhil ustaz Azman Syafawi dan saudara Sabki Yusuf al Baasuti untuk menjadi rakan ganding , mengemudi kepimpinan pemuda bersama seluruh saff EXCO DPPP yang dipilih dan dilantik serta tidak dikecualikan walau seorang pun dari perwakilan sekelian .

Marilah saudara , sehayun tangan selangkah kaki kita pacu perjuangan ini , kita redah segala cabaran dan kita serap segala tekanan .

… untuk maksud itu , pemuda mesti miliki sikap yang


· responsive terhadap isu yang dihadapi oleh rakyat dan Negara .
· optimis terhadap kemenangan Islam yang kita dokong ,
· sensitive terhadap keperluan jamaah dan tuntutan ummah

Pemuda PAS juga mesti menjadi lebih kuat dan tidak mengalah kepada kekuatan musuh .

Ramai orang tanya saya , sdr jadi ketua DPPP ni , boleh ker sdr nak lawan Khairy Jamaludin Ketua Pergerakan Pemuda UMNO?

… dengan tidak memandang rendah pada keupayaan musuh , suka saya tegaskan di sini bahawa agenda perjuangan kita jauh lebih besar dan tinggi dari sekadar untuk berdepan dengan Khairy .

Usahkan Khairy , bapa mertua dia pun kita lawan sebelum ini ! Saya nak beritahu perwakilan semua , percayalah , sekadar nak berdepan dengan pemuda UMNO ni , tak sempat pemuda pusat, boleh ke pemuda kawasan dulu !

Saudara ! Selagi mana Islam tidak menjadi asas perjuangan mereka dan selama mana Islam terus mendarah daging dan menjadi prinsip perjuangan kita , yakinlah ! kita akan mampu berdepan dengan mereka .

Kita berdepan dengan UMNO selama ini dan berjaya mengatasi mereka bukan dengan title juga tidak dengan material tetapi dengan

· aqidah perjuangan yang menunjang dalam jiwa kita ,
· Syakhsiyah yang mempamerkan indahnya akhlak & tingginya budi
· fikrah yang jelas lagi benar mengalahkan hujjah musuh .

Ingat bagaimana wasiat jihad Saidina Umar rha.


فإني آمرك وممن معك من الأجناد بتقوى الله على كل حال؛ فإن تقوى الله أفضل العدة على العدو، وأقوى المكيدة في الحرب، وآمرك ومن معك أن تكونوا أشد احتراساً من المعاصي منكم من عدوكم؛ فإن ذنوب الجيش أخوف عليهم من عدوهم، وإنما ينصر المسلمون بمعصية عدوهم لله، ولولا ذلك لم تكن بهم قوة؛ لأن عددنا ليس كعددهم، ولا عدتنا كعدتهم، فإن استوينا في المعصية كان لهم الفضل علينا في القوة. وإلا ننصر عليهم بفضلنا لن نغلبهم بقوتنا


Saudara Perwakilan yang dihormati sekelian .

Ketika menjawab persoalan yang diajukan kepada saya , bagaimana DPPP dengan kepimpinan yang baru ini akan menghadapi hari – hari mukanya ?

Saya menegaskan prinsip kepada pendekatan yang akan diambil ialah sebagaimana yang pernah disebut oleh Asy Syeikh Abu Hasan Ali An Nadawi :


الجمع بين القديم الصالح و بالجديد النافع

Integrasi antara warisan tradisi yang soleh dengan penemuan baru yang bermanafaat .


Kita akan terus menyambung kerja – kerja yang belum selesai malah mempertautkan legasi kepimpinan terdahulu yang baik dengan pendekatan dan penemuan - penemuan baru yang akan kita laksanakan .

Sememangnya menjadi tanggungjawab kepada setiap pemimpin untuk memperkasakan DPP dari masa ke semasa , dengan melakukan transformasi dan juga persegaran kepada seluruh elemen pendekatan dan aktiviti DPP .

Namun kecemerlangan pemimpin dan segala gagasan mereka yang terdahulu tetap menjadi sandaran untuk kita mencipta sejarah gemilang di zaman kita pula . Inilah yang diajar oleh al Imam Malik rhm .


لا يصلح آخر هذه الأمة إلا بما صلح به أولها

Tidak akan gemilang ummat akhir ini melainkan bersandar kepada pencapaian gemilang sebelumnyaSaudara ! DPPP kini telah berusia 56 tahun . Satu usia yang tiada siapa boleh mempersoalkan kematangannya , jauh sekali untuk menafikan pengalamannya berjuang di medan .

Satu usia yang cukup kaya dengan jasa dan baktinya , bukan sahaja kepada parti tetapi juga kepada rakyat dan Negara . Sebagai contoh :

1. Baru – baru ni , PASTI yang merupakan produk DPP telah menyambut Jubli Peraknya di Tawau Sabah kini mampu berbangga dengan 1640 buah sekolahnya di seluruh Negara .

Saya berharap Jabatan PASTI dengan produk barunya pula iaitu Kelas Fardhu Ain Harian KAFFAH akan terus membawa DPP gah berbakti kepada Negara .

2. Gagasan Kepimpinan Ulama’ , juga telah meraikan Jubli Peraknya baru – baru ini terus segar mendasari system kepimpinan parti sehingga hari ini . Secara langsung terus menobatkan peranan DPP sepanjang abad .

3. Jabatan AMAL sebagai sebuah badan beruniform milik DPP kini telah mencecah usia 18 tahun dengan keahlian berdaftar seramai 4100 dengan 2000 daripadanya adalah Amal Walad .

Insyaallah , saya telah dimaklumkan oleh Pengarahnya bahawa AMAL juga akan mengadakan satu Konvensyen AMAL peringkat Kebangsaan bagi melihat semula peluang dan ruang yang perlu di teroka lebih jauh oleh AMAL .

4. Akademi Kepimpinan Pemuda , produk terbaru DPP yang merupakan legasi mantan ketua DPPP Tuan Hj. Salahudin Ayyub . Baru berusia 2 tahun , masih bertatih dan berjalan jatuh .

Saya telah berjanji dengan Yb. Tuan Hj Salahudin Ayyub untuk memastikan AKP akan mampu berlari deras dan sekaligus berjaya menjuarai isu – isu kepimpinan dan apa yang lebih penting ialah melahirkan bakal – bakal pemimpin parti dan Negara yang berkaliber tinggi .

5. Kelab Penyokong Muda , juga antara produk DPP yang terlaris di pasaran . Bukan sahaja menambat hati rakan – rakan muda non muslim tetapi mula menarik perhatian dunia apabila PAS sebagai sebuah Gerakan Islam yang dulunya sering dimomokkan sebagai eksterim dan suka berkonfrantasi, kini mampu mengambil ruang di dalam hati non muslim .

Fenomena ini telah membuka medan baru dalam episode dakwah kita malah lebih mencabar kepada DPP . Tentu sahaja kita tidak bermaksud menjadikan Kelab Penyokong Muda sebagai alat memenuhi keperluan politik pilihanraya ,

…. sebaliknya kita berhasrat supaya Kelab Penyokong Muda mampu bergerak seiring , memahami dan mendokong cita – cita perjuangan Islam yang menjadi teras penglibatan kita di medan politik tanahair .

DPP masih mempunyai beberapa jabatan – jabatan lain yang berfungsi sebagai “back up striker” dan jentera pengukuhan dalaman DPP .

Saudara ! Apa yang telah kita miliki ini akan kita jaga sebaik mungkin disamping satu mekanisme akan diputuskan demi memastikan tunggakan tugas dan amanah perjuangan ini dapat ditunai dan dilangsaikan dengan baik dan cemerlang .

…. disamping kita akan memberikan komitmen tanpa tangguh untuk menjelaskan tanggungjawab semasa terhadap perjuangan yang kita dokong ini agar tiada tunggakkan baru.

Sdr Perwakilan sekelian !

Bukan sahaja di Semenanjung , pengukuhan organisasi DPP dan perluasan gerakkerja dakwah , insyaallah akan diperhebatkan ke Sabah, Sarawak dan Wilayah Labuan . Saya kira sessi ini adalah sessi yang akan turut memberikan lebih tumpuan kepada Sabah , Sarawak dan Labuan .

Kita mahu Sabah , Sarawak dan Labuan menjadi Semenanjung ke 2 dan Projek Semenanjung 2 ini akan kita kaji satu mekanisme khusus bagaimana kita akan menjayakannya .

Penutup

Ikhwah yang dihormati sekelian .

Sebelum saya mengundurkan diri , marilah kita berjanji untuk merapatkan lagi saff perjuangan kita , agar DPP terus utuh dan gah di persada politik tanahair , dalam masa yang sama kita berupaya untuk memainkan peranan penting di peringkat antarabangsa .

Saya tertarik dengan pesanan dan amanat Yb. Tn Hj. Salahudin Ayyub supaya jangan kita rosakkan pemuda dengan elemen – elemen perpecahan , sentiment sempit dan jumud , politik berpuak – puak dan jangan rosakkan dengan panggilan dan label – label yang dilemparkan oleh musuh kita , tetapi tampil dengan pemikiran yang segar , kuat dan kontemporari.

Saudara perwakilan sekelian ,

Kita pejuang bukan pemberontak . Kita pendakwah bukan penghukum . Responsive terhadap isu ummah tetapi tidak melatah terhadap provokasi pihak yang tidak bertanggungjawab .

Kita hulurkan tangan membimbing biarpun lidah tegas menentang dan menegur kezaliman serta kemungkaran .

Insyaalah prinsip – prinsip ini akan meletakkan pemuda PAS terus dihormati oleh kawan dan lawan di sepanjang masa .

Saudara perwakilan sekelian .

Insyaallah , 15 hb June ini , DPPP akan bermesyuarat buat kali yang pertama bagi sessi 09/11 untuk melengkapkan carta dan mengemaskini struktur organisasi DPPP . Kemungkinan besar akan berlaku beberapa perubahan dalam pembinaan carta dan struktur organisasi DPPP yang akan kita maklumkan kemudian .

Saya percaya , transformasi akan bermula dari pengukuhan organisasi dan selepasnya kita akan segera mengadakan bengkel pemerkasaan hala tuju DPPP bagi sessi ini .

Doakan agar kita berjaya melakukan suatu yang terbaik untuk Islam dan DPP sebagai wadah perjuangan kita . Sementara itu , saya berjanji akan mengerahkan seluruh jiwa raga ini selama ia masih berfungsi dan sememangnya ia telah di waqaf kan demi membangunkan cita – cita besar perjuangan ini .

Sesungguhnya kepimpinan ini satu amanah . Sedikit kita silap melangkah , kita berdepan dengan kemurkaan Allah swt . [ saya tidak gerun dengan kritikan musuh , sebalik apa yang merisaukan saya ialah kritikan Allah swt ] Marilah kita mengambil iktibar dari apa yang telah disabdakan oleh Rasulullah saw: [ riwayat imam muslim ]


عن أبى ذرّ قال: قلت يا رسول الله ألا تستعملنى فضرب بيده على منكبي ثم قال: " يا أبا ذرإنك ضعيف وإنها أمانة وإنها يوم القيامة خزي وندامة إلا من أخذها بحقها وأدّى الذي عليه فيها.


dari Abi Zar telah berkata : Aku berkata kepada Rasulullah saw : Apakah engkau tidak memilih aku ? maka Rasulullah saw sampil menepuk kedua - dua bahuku kemudian berkata : Wahaia Abu Zar sesungguhnya engkau lemah sedang kepimpinan itu adalah amanah dan hari qiamat kelak adalah kehinaan dan penyesalan


Akhirnya , saya harap semua kita dapat bangun seketika sambil kita melaungkan kalimah takbir , tanda hormat mengiringi pengunduran penuh bergaya Mantan Ketua DPPP Tuan Hj. Salahudin Ayyub dan sebagai symbol restu buat beliau menyandang amanah baru sebagai Naib Presiden insyaallah .

15 comments:

hambamu said...

salam,
ana jd org pertama komen :)

Ustaz..
ana minta sgt2..
Dewan Pemuda selesaikan masalah senjata makan tuan,
iaitu kewujudan BLOG..

banyak sgt blog2 dr pimpinan PAS dr yg tertinggi ke serendah2,

malangnya..
bila blog digunakan utk bertelagah dan menabur fitnah atau berita yg samar yg mewujudkan celahan utk perselisihan!

ana sedih tgk perkembngan macam ni..

ustaz pernah cerita dulu, dlm ceramah ust, bagaimana ust begitu syg kpd pimpinan..
tp, bila ana tgk senario skrng ni,
bloigger2 ni mcm xtakut balasan di akhirat..

siarkan artikel, komen, cerita2 yg ana nampak byk berbentuk provokasi, x ada bukti,,

ataupun, jika benar sekalipun, PERLU KE DIDEDAHKAN AIB SESAMA MUSLIM UTK TATAPAN UMUM DLM BLOG?????

contoh :
ust jenguk blog al-bakistani

ana hrp komen ana ni x merosakkan jamaah PAS ni..
ana xtau nak salurkan kebimbangan ana ni kat siapa..

harap ustaz dan Dewan Pemuda sekalian jd agen penjernih..

ana lihat, salah satu faktor utama kenapa timbul blogger yg gemar menjatuhkan sesama sahabat dlm PAS ni, sebab apabila tarbiyah dalam PAS terlalu longgar..

Contoh : usrah di cawangan2 x jalan..

hambamu said...

masalah lagi..
bila ada ruang utk pengomen2..
bergaduh kat situ tanpa adab..
tuduh menuduh..
yg lagi parah,
musuh dalam dan luar selimut,
pun boleh komen dgn berlakon sbgi org PAS,
memperbesarkan dan mensensasikan keadaan..

besarnya tanggungjawab org yg siar artikel..
kalau artikel dia punca menular kemudaratan..

wallahualam

Unknown said...

Tahniah Ustaz,

Usaha menjatuhkan kepimpinan ulama berlaku dari luar dan dalam PAS.

Namun ahli-ahli PAS ternyata bijak membuat pilihan.

WUZARA said...

Salam...

Racun pragmatisme telah masuk ke dalam pemikiran ummat Islam terutama cendekiawannya seiiring dengan kejatuhan taraf berfikir ummat. Sampai terkadang cukup rumit untuk merungkai permasalahan ini.

Pertama, ia telah dikuatkan dengan hujah syara' terutama aplikasi kaedah2 fiqh yang nampak seolah selari untuk menjadikan maslahah sebagai objek central pembahasan.

Kedua, ia telah menjadi silibus dan pembahasan di mana-mana universiti hingga melahirkan golongan agama yang telah sebati dengan bentuk pemikiran sedemikian.

Sepanjang penelitian saya, pembahasan maslahat dikalangan ulama dan cendekiawan muslim hari ini, walapun memetik pandangan dari ulama' silam, ternyata konsepnya sama sekali berbeza.

Kaedah ahwan Asy-Syarrayn, raf'ul haraj, dll telah digunakan dalam banyak keadaan dalam konteks yang tidak sebagaimana yang ditunjukkan oleh para fuqaha. Hari ini, kaedah2 tersebut digunakan untuk menghalalkan banyak perkara yang jelas masih lagi haram dengan pandangan ia sesuai dengan maslahat umat dan maqasid syariah. Pandangan Imam Syatibi dalam Muwafaqat antara yang sering menjadi mangsa untuk mengesahkan tindakan tersebut.

Walhal, para fuqaha dan ulama' silam yang cermat dan jujur dalam menyampaikan Islam, ketika membangun kaedah ushool fiqh dan mengaplikasikannya, tegas menyatakan bahawa Islam itulah yang akan menyelesaikan maslahat bukan hukum Islam perlu disesuaikan untuk mencapai maslahah atau istilah lainnya maqasid.

Bercakap tentang Kerajaan Perpaduan dan Ummah Centric. Saya berpandangan, adalah satu kesilapan untuk menjustifikasi keduanya sebagai syar'ie dengan hujah ia adalah selari maqasid syariah atau kemaslahatan ummat. Walhal jelas keduanya dibangunkan oleh akal.

Karena penentuan maslahat itu harus dikembalikan pada syariah, bukan pada akal. Imam Izzuddin bin Abdus Salam di dalam Qawa’id al-Ahkam fi Mashalih al-Anam menyatakan, “Adapun maslahat dan mafsadat dunia dan akhirat maka tidak bisa diketahui kecuali dengan syariah.”

Urusan penerapan hukum Islam, penegakan Negara Islam dan penyatuan adalah urusan dunia dan akhirat. Maka wajib ia dibangunkan oleh dalil syara' sebagai jalan penunjukkan bukan dengan memikirkan menggunakan akal untuk mencapai maqasid syariah tersebut.

Oleh itu, penegakkan Islam hendaklah dipandu sepenuhnya oleh wahyu bukan dengan mengakalnya dengan kerajaan perpaduan atau lain-lain.

p/s: Pemikiran Ummah Centric ini saya kira hanya layak diterima bagi mereka yang menolak kewajipan Parti Islam atau menganggapnya bid'ah.

mohdjusryjaafar said...

Assalamualaikum,ustaz

Tahniah dan takziah di atas perlantikan ust sebagai ketua pemuda yang baru.Diharap DPPP lebih berjaya dan dihormati oleh masyarakat Malaysia..

Saya berharap DPPP boleh menyediakan satu mekanisme untuk memperbaiki akidah dan ahklak para pemuda pada zaman ini.DPPP perlu lebih agresif dan proaktif dalam menangani permasalahan akidah dan ahklak ini,walaupun pemuda UMNO mempunyai banyak wang untuk mengadakan prograim, tetapi saya tidak nampak keberkesanan program itu terhadap pembentukan ahklak yang utuh dan kecintaan kepada Illahi yang menebal

arulz_adnan said...

Allahu Akbar!! bersemangat rasanya baca ucapan ust. moga Allah sentiasa bersama dan merahmati perjuangan ini.

moga ust dan DPPP kali ini terus kuat menongkah arus, dan terus membwa semangat baru buat pemuda Islam..

ana setuju dengan ust, "kita pendakwah, bukan penghukum"...

barakallahu fikum..

arulz_adnan said...
This comment has been removed by the author.
Ibnu Ali said...

Dulu aku kagum sekejap dengan Ust Wan Ji, tapi sekrang susah sketlah.. Nampak macam ada sket prob la.

Jumpa dia sat laa, tanya dia apa masalah ye..

hambamu said...

ahli2 jamaah PAS mungkin ramai lagi yg keliru konsep amal jamaie.. dan konsep adab khilaf pendapat.. minta ust terangkan.. cth : apabila pendapat pribadi bercanggah dgn syura. perlukah ditegakkan pendapat itu dalam blog utk terus dibahaskan?

Zacharias said...

Salam.

Tahniah ust, atas ucapan yang baik.

Alhamdulillah, sempat juga tegur ust dan mengenalkan diri ketika majlis bersalaman.

Semoga Allah membantu kita untuk terus istiqamah.

Anonymous said...

Salam, ustaz saje je nak gi tau, masa mutamar 7 jun,saya ada ambik gambar dengan ustaz,ustaz ingat x.
klu nak tgk gambar tu bkak blog saya KU LIHAT HIJAU(http://norazam92.blogspot.com/)

muslimat said...

salam,
Alhamdulillah, sempat juga berada di dewan 3 jam sebelum majlis tamat. Saya sempat menadah telinga mendengar ucapan ustaz nasa,ustaz harun Din dan TGHH.

saya teruja untuk mengikuti isu 'kerajaan' perpaduan yg disebut tuan presiden...
saya kira kita kena cermat menanggapi isu ini.Perlu mendapatkan huraian yg benar dan penjelasan yg tepat ttg apa yg diutarakan oleh TGHH itu sebelum tampil memberi pandangan.Jangan kita mudah terpengaruh dgn tafsiran pihak lain maka kita menjadi cenderung utk mengecam dan menentang.

Saya tahu ramai yg 'TAK JELAS', dan berharap proses penerangan secara menyeluruh kepada akar umbi perlu segera dilakukan supaya mereka mendapat penafsiran yang benar bagi membolehkan semua pihak mengemukakan pandangan.

Saya tak mahu seperti konsep negara 'berkebajikan' yang dibawa oleh presiden dlm manisfesto p/raya dulu diterjemah secara silap oleh setengah pihak dgn mendefinasi welfare state oleh US sebagai huraian kepadanya.

Tahniah utk yang menang....kita rapatkan saff dan semuanya berusaha menggalas perjuangan ini mengikut kemampuan masing-masing.

semoga pas terus relevan menjadi wadah kepada sesiapa saja yg ikhlas utk menjulang agama Allah di mukabumi ini.

Dr. Abdul Wahab Arbain said...

Salam Ustaz,
Setinggi-tinggi tahniah ana kepada ustaz kerana menerima amanah perjuangan, khasnya DPPPusat.
Pada ana, ustaz bukan sahaja sebagai pemimpin pemuda dalam pengertian yang sempit, tetapi juga sebagai ulama dalam perjuangan.
Ana berpendapat, sampai masanya DPP menubuhkan sebuah universiti maya terbuka khususnya untuk mentarbiyah seluruh umat, bukan sahaja tarbiyah ahli-ahli PAS.
Semoga mendapat taufiq serta hidayah Allah s.w.t.

dhuat79 said...

Tahniah Ustaz...

Mohd Abdullah said...

salam ustaz..tahniah ats perlantikan..ana shbt Shah dr pondok seligi,pasir puteh..

mohon pandangan ustaz kalau DPP buat satu himpunan Pemuda Pakatan Rakyat??

kita tunjukkan pemuda sentiasa bersiap sedia menghadapi cabaran dlm perjuangan ini secara bersama dlm lingkungan pelbagai bangsa,dpt duduk bersama..

akhir slot,mungkin ada taujihad dr pimpinan tertinggi Pakatan Rakyat sendiri..

Personal Info

"Seorang insan yang mahu berjuang menegakkan Islam dengan mengerahkan seluruh keupayaan diri. Perjuangan tidak akan berakhir hari ini sebagaimana ia tidak bermula hari ini."
Ustaz Nasrudin Hassan Tantawi


Parliament: Temerloh (P.88)
Location: Pusat Komuniti, No 8 Tingkat 1, Jalan Chengal Baru 2, Pusat Perniagaan Chengal,
28000 Temerloh, Pahang Darul Makmur.

Phone: 019 980 8181
Fax:
019 916 8182
Email: tantawy08@yahoo.com

Popular Posts

Recent Posts

    Esei Dakwah

    Esei Tarbiyah

    Total Pageviews

    Blog Archive