HIDUP BIAR BERMARUAH. MATI BIAR SYAHID

Thursday, March 25, 2010

Teguran Buat Ahli Parlimen


TEGURAN UNTUK AHLI-AHLI DEWAN RAKYAT.

1. Dewan Pemuda PAS Pusat menyeru semua Ahli Dewan Rakyat agar dapat memulihkan semula ruh dan peranan dewan yang mulia itu selaras dengan harapan dan teguran Yang DiPertuan Agong dalam titah baginda ketika perasmian penggal 15hb Mac yang lalu.

2. Pemuda PAS berpendapat isu-isu yang melibatkan serangan peribadi, kata-kata yang unparliamentarian, dan isu dalaman parti tidak harus diutarakan dalam dewan. Ini akan mengurangkan keberkesanan fungsi persidangan dewan.

3. Pada sidang mesyuarat ini, hanya kira-kira 20 hari sahaja masa bersidang dan sewajarnya masa yang singkat itu dimanfaatkan untuk mengutamakan perbincangan mengenai isu-isu dasar, polisi dan perkara-perkara yang mustahak dan melibatkan kepentingan rakyat. Tambahan pula, dewan tidak bersidang dalam tempoh yang agak panjang sebelum itu.

4. Pada masa yang sama, Pemuda PAS menyarankan agar tempoh sesi soal jawab dapat dipanjangkan berbanding hanya 1 jam 30 minit sahaja. Secara puratanya, soalan yang dapat dijawab secara lisan kira-kira 11 soalan sahaja sehari berbanding soalan yang diperuntukkan sebanyak lebih 60 soalan.

5. Pihak RTM pula tidak menyiarkan sidang dewan secara langsung selama 30 minit sepertimana yang telah dijanjikan oleh bekas Menteri Penerangan sebelum ini. Ini kerana selepas satu atau dua soalan yang diutarakan, kemudian RTM akan menyiarkan soal jawab dengan Ahli Parlimen Barisan Nasional. Ini adalah usaha untuk memperbudakkan rakyat.

6. Walaubagaimanapun, Pemuda PAS mengucapkan jutaan terima kasih kepada ahli-ahli Dewan Rakyat terutamanya daripada PAS dan Pakatan Rakyat kerana konsisten menyuarakan pendirian parti dan hasrat rakyat. Kami turut mengharapkan agar Dewan Rakyat di Malaysia mampu mencapai taraf terbaik diperingkat dunia.


Post a Comment

Personal Info

"Seorang insan yang mahu berjuang menegakkan Islam dengan mengerahkan seluruh keupayaan diri. Perjuangan tidak akan berakhir hari ini sebagaimana ia tidak bermula hari ini."
Ustaz Nasrudin Hassan Tantawi


Parliament: Temerloh (P.88)
Location: Pusat Komuniti, No 8 Tingkat 1, Jalan Chengal Baru 2, Pusat Perniagaan Chengal,
28000 Temerloh, Pahang Darul Makmur.

Phone: 019 980 8181
Fax:
019 916 8182
Email: tantawy08@yahoo.com

Popular Posts

Follow by Email

Recent Posts

    Esei Dakwah

    Esei Tarbiyah

    Total Pageviews

    Blog Archive