HIDUP BIAR BERMARUAH. MATI BIAR SYAHID

Monday, August 22, 2011

Kembalinya Sasterawan Rakyat

Takziah buat Keluarga Allahyarham Azizi Abdullah

Kembalinya Novelis terkemuka tanahair, Allahyarham Tuan Haji Azizi Abdullah ke rahmatillah sangat dirasai oleh dunia penulisan negara. Beliau bukan sahaja seorang novelis yang hebat tetapi juga seorang yang peka dan tajam pandangan penanya terhadap isu semasa yang melanda masyarakat.

Penulisan al marhum hidup dalam realiti semasa yang sedang dihadapi oleh masyarakat selain al marhum juga telah meninggalkan jasa besar dalam seni kesusasteraan negara. Novel Seorang Tua di Kaki Gunung pastinya hasil karya besar al marhum yang melonjak naik namanya dipersada sastera negara.

Seorang yang tinggi disiplin dan berdedikasi dalam penulisan malah kritis dalam mengutarakan idea mengolah realiti meletakkan beliau sebaris dengan sasterawan negara yang lain.

Kini negara telah hilang sebuah permata bernilai dan berkualiti tinggi. Semoga al marhum menjadi contoh kepada generasi muda hari ini dalam menekuni bidang penulisan dan kesusasteraan.

Saya mewakili Dewan Pemuda PAS Malaysia merakamkan ucapan takziah buat seluruh ahli keluarga al marhum di atas pemergiannya. Sabarlah di atas ujian ini dan semoga ruhnya dicucuri rahmat dan digolongkan dari kalangan hambaNya yang soleh.

Al Faatihah.

Nasrudin bin Hassan
Ketua Dewan Pemuda PAS Malaysia.
Post a Comment

Personal Info

"Seorang insan yang mahu berjuang menegakkan Islam dengan mengerahkan seluruh keupayaan diri. Perjuangan tidak akan berakhir hari ini sebagaimana ia tidak bermula hari ini."
Ustaz Nasrudin Hassan Tantawi


Parliament: Temerloh (P.88)
Location: Pusat Komuniti, No 8 Tingkat 1, Jalan Chengal Baru 2, Pusat Perniagaan Chengal,
28000 Temerloh, Pahang Darul Makmur.

Phone: 019 980 8181
Fax:
019 916 8182
Email: tantawy08@yahoo.com

Popular Posts

Follow by Email

Recent Posts

    Esei Dakwah

    Esei Tarbiyah

    Total Pageviews

    Blog Archive