HIDUP BIAR BERMARUAH. MATI BIAR SYAHID

Tuesday, March 2, 2010

The International Islamic Unity Conference.

1. Alhamdulillah perjalanan kami ke Tehran untuk menghadhiri Muktamar Ad Dauli Lil Wehdatil Islamiyyah [kali ke 23] setelah transit 2 jam setengah di Dubai tidak mengalami sebarang masaalah .

2. Setelah tiba di bumi Iran dengan cuaca yang masih dilitupi salji terutama di kawasan - kawasan berbukit , kami disambut mesra oleh wakil kerajaan dan juga pihak penganjur yang telah lama menunggu di ruang tetamu kerajaan airport Tehran .

3. Muktamar Antarabangsa kali ke 23 bagi Penyatuan Islam ini membawa tema :

الأمة الإسلامية بين المذهبية و الطائفية
[ Ummat Islam : Antara Pegangan Mazhab dan Kumpulan ]

4. Insyaallah , 4 jam setengah dari sekarang kira - kira tepat jam 9,00 am waktu Tehran akan berlangsung majlis perasmian yang dirasmikan oleh Ayatullah Asy Syeikh Al Hasyemi Rafsanjani sebagai Pengerusi Majlis Khubara' . Antara Ulama' dan pemimpin yang akan diberi penghormatan berucap dalam Majlis Perasmian ini ialah :

1] Prof. Burhanudin Rabbani [ Mantan Rai's Jumhuriyyah Afghanistan ]
2] Al Maulavi Muhammad Ishak [ Pengerusi Majlis Tertinggi bagi Majma' Taqrib ]
3] Ustaz Doktor Abdul Aziz at Tuwaijiri
4] Ustaz Doktor Adil al Falah [ Wakil Kementerian Wakaf Kuwait ] mewakili tetamu
5] Ustaz Doktor Nuur Ali Adam Menteri Auqaf Somalia
6] Ustaz Syeikh Abdul Hadi Awang [ Presiden Parti Islam se Malaysia PAS ]
7] Hujjatul Islam Syeikh Muhammad Hassan Al Akhtari

Turut hadhir dalam Majlis Perasmian ini ialah lebih 75 orang ulama' - ulama' besar dari seluruh dunia dan pelbagai mazhab yang akan membentangkan 70 kertas kerja sepanjang 4 hari persidangan berlangsung .

Majlis perasmian ini juga akan dihadhiri oleh Ayatullah Syeikh Muhammad Ali Taskhiri [ Setiausaha Agung Sekteriat Majlis Taqrib Mazhab Antarabangsa ] dan Ustaz Doktor Muhammad Hassan Tabarraian [Pembantu Khas Sekteriat Majlis Taqrib Mazhab Antarabangsa].

5. Tuan Guru Hj Abdul hadi Awang [ Presiden PAS ] akan membentangkan kertas kerjanya yang bertajuk Natijah yang Positif bagi Kepelbagaian Mazhab pada hari ketiga persidangan nanti . Insyaallah , saya akan melaporkan kemudian kerana di sini agak sukar untuk mendapatkan talian internet melainkan line berbayar sebanyak 38 USD sehari [24 jam] dan facebook tidak dibenarkan di Iran [blocked] .

bersambung ...
Post a Comment

Personal Info

"Seorang insan yang mahu berjuang menegakkan Islam dengan mengerahkan seluruh keupayaan diri. Perjuangan tidak akan berakhir hari ini sebagaimana ia tidak bermula hari ini."
Ustaz Nasrudin Hassan Tantawi


Parliament: Temerloh (P.88)
Location: Pusat Komuniti, No 8 Tingkat 1, Jalan Chengal Baru 2, Pusat Perniagaan Chengal,
28000 Temerloh, Pahang Darul Makmur.

Phone: 019 980 8181
Fax:
019 916 8182
Email: tantawy08@yahoo.com

Popular Posts

Follow by Email

Recent Posts

    Esei Dakwah

    Esei Tarbiyah

    Total Pageviews

    Blog Archive