HIDUP BIAR BERMARUAH. MATI BIAR SYAHID

Friday, January 3, 2014

"TURUN"kan Harga Barang dan Keperluan Asas Rakyat (Risalah Dakwah 3)


[1]. Pasti ramai yang akan bergegas ke Kuala Lumpur untuk menyertai Himpunan Aman "TURUN" dengan maksud mendesak kerajaan supaya "TURUN"kan harga barang dan keperluan asas rakyat agar mereka tidak terus dihimpit sengsara. Ertinya himpunan ini mempunyai matlamat yang suci dan murni.

[2]. Namun kita semua tahu bahawa :

الغاية لا تبرر الوسيلة
Matlamat (yang baik) tidak menghalalkan cara (yang salah)

Maka semua bentuk cara  berhimpun yang salah dan tidak menepati syara' mestilah dihindari agar matlamat yang suci itu tidak dicemari dengan cara yang salah. Sebalik para peserta himpunan mestilah menunjukkan satu sikap dan akhlak yang baik.

[3]. Perkara pokok yang perlu diberi perhatian ialah :
 1. Para peserta yang beragama Islam mestilah jaga waktu solat. Sebaiknya solat jamaah di tapak himpunan tersebut atau di masjid berdekatan. Seterusnya diiringi doa dan munajat mohon Allah buka pintu hati para pemimpin negara untuk laksanakan Islam dan juga mohon ekonomi dan politik negara stabil dan rakyat sejahtera.
 2. Elakkan sama sekali pergaulan bebas dan keadaan bersesak-sesak lelaki dan perempuan kerana ini akan mencetuskan fitnah pada agama dan diri kita semua. Pada setiap kali perhimpunan, Muslimah atau kaum wanita wajib berjalan dalam kelompok mereka sendiri dan jangan sekali-kali masuk berhimpit di kelompok kaum lelaki.
 3. Oleh kerana Himpunan kali ini diadakan pada waktu malam, selayaknya Muslimah tidak keluar menyertai himpunan tersebut kecuali ditemani atau diiringi mahram. (Bahkan himpunan di siang hari pun, sayugianya Muslimah ditemani mahram atau bergerak dalam kumpulan mereka yang ramai sekira-kira diri mereka selamat dari pelbagai fitnah). 
 4. Awasi fitnah malam. Pelihara maruah dan kesucian wanita Muslimah. Saya kira memadai dengan kaum lelaki keluar beramai-ramai di malam hari sebegitu untuk nyatakan sikap, perasaan dan suara mewakili rakyat agar kerajaan segera TURUN kan kos sara hidup yang kian tinggi.
 5. Muslimah boleh menyertai semangat himpunan TURUN ini dengan menganjurkan solat dan munajat di rumah atau markaz masing-masing agar TURUN berjaya mencapai objektif dan kerajaan pula segera berbuat sesuatu untuk kebaikan rakyat.
 6. Peserta hadir dengan aman tanpa sebarang provokasi. Jangan membawa sebarang alat merbahaya. Jangan rosakkan harta awam dan jangan mengganggu ketenteraman awam. Sebaliknya jaga kebersihan, berikan hak lalu lintas dengan tertib dan gembirakan masyarakat sekitar dengan memberi salam dan melemparkan senyuman termasuk kepada pihak polis yang diarah berkawal. Saya harap pihak polis juga jangan keterlaluan dan mencetus provokasi seperti menggunakan gas pemedih mata dan water canon. Benarkan lah rakyat dengan aman secara tertib dan harmoni.
[4]. Alhamdulillah tajuk akhbar hari telah mula menampakkan kesan langsung dari kebangkitan rakyat apabila kerajaan mengumumkan pelbagai langkah penjimatan termasuk memotong elaun keraian menteri. Tahniah TURUN. Tahniah kepada pengerusi atau penyelarasnya adinda saya Saudara Azan Safar. Meskipun baru-baru beliau ditangkap polis, namun pengorbanan beliau menarik perhatian dan membuka mata sebahagian besar rakyat agar berani bertindak dan bangkit mendesak kerajaan agar tidak menindas rakyat.

[5]. Hanya ada dua pilihan bagi kerajaan dalam mendepani kemelut ini dan ia sangat penting.
 • Pertama : "TURUN"kan harga barang juga pelbagai keperluan asas rakyat supaya rakyat tidak sengsara dengan kos yang mencanak naik
 • Kedua : Jika kerajaan bertegas dengan sikap terus NAIK-kan segalanya sehingga rakyat terbanyak terus dibebani kos sara hidup yang tinggi maka pilihan yang ada ialah kerajaan mesti TURUN atau bersedia untuk di TURUNkan (bukan di-GULING-kan) dalam pilihanraya umum yang akan datang Insyaallah.

(Catatan sebelum Himpunan Aman TURUN)

Nasrudin bin Hassan
Timbalan Pengerusi
Lajnah Dakwah PAS Pusat.
Mencorak Masa Depan
Post a Comment

Personal Info

"Seorang insan yang mahu berjuang menegakkan Islam dengan mengerahkan seluruh keupayaan diri. Perjuangan tidak akan berakhir hari ini sebagaimana ia tidak bermula hari ini."
Ustaz Nasrudin Hassan Tantawi


Parliament: Temerloh (P.88)
Location: Pusat Komuniti, No 8 Tingkat 1, Jalan Chengal Baru 2, Pusat Perniagaan Chengal,
28000 Temerloh, Pahang Darul Makmur.

Phone: 019 980 8181
Fax:
019 916 8182
Email: tantawy08@yahoo.com

Popular Posts

Follow by Email

Recent Posts

  Esei Dakwah

  Esei Tarbiyah

  Total Pageviews

  Blog Archive