HIDUP BIAR BERMARUAH. MATI BIAR SYAHID

Monday, August 31, 2009

Perarakan Kepala Lembu

1. Saya tidak ralat dengan perarakan dan perhimpunan yang diadakan secara aman . Kalau salah pun , hanyalah menurut kacamata PDRM . Tapi peliknya , perarakan membawa kepala lembu bagi membantah pembinaan kuil di Shah Alam baru - baru ini tidak pula dihalang oleh polis .

[ Mungkin kerana mereka membawa kepala lembu membuatkan polis kehilangan idea untuk bertindak :( ]

2. Salah dan benarnya sesuatu tindakan banyak bergantung kepada tujuan dan matlamat tindakan itu diambil . Justeru itu , penting dilihat kepada kenapa perarakan atau perhimpunan itu dilakukan ?

3. Perlu jua dilihat kepada kewajaran dan kesesuaian sebagai faktor sokongan untuk menilai salah dan benarnya tindakan . Tindakan semborono yang hanya didorong oleh emosi atau provokasi pihak tertentu adalah satu contoh tindakan yang tidak memiliki kewajaran untuk dilaksanakan .

4. Setelah saya melihat isu berbangkit dan menilainya , saya berpendapat bahawa isu perpindahan kuil di Shah Alam ini masih boleh dirunding dan dibawa berbincang dengan tenang dan semangat harmoni sesama anggota masyarakat yang sememangnya berbilang kaum tanpa perlu mencetuskan ketegangan kaum .

5. Pihak kerajaan negeri Selangor hanya perlu kemukakan asas kewajaran kuil itu dibina atau dipindahkan ke Seksyen 23 Shah Alam sementara penduduk mestilah menilai terlebih dahulu kewajaran itu dengan rasional sebelum bantahan atau perarakan seperti itu dilakukan .

6. Pembinaan kuil atau mana - mana rumah ibadah yang diperlukan penganut agama masing - masing di dalam negara ummat Islam tidak lah salah menurut pandangan Islam asal sahaja ia tidak menganggu hak orang ramai atau ketenteraman awam dan tidak pula keterlaluan iaitu melebihi keperluan dan kapisiti penganut agama tersebut .

7. Islam menghormati hak mereka beragama dan memiliki rumah ibadah , maka saya melihat isu yang sedang berlaku di Selangor hari ini adalah soal teknikal yang mesti ditangani dengan cermat dan bijak . Semua pihak mesti tenang dan lapang . Jangan terpengaruh dengan sebarang provokasi kaum yang hanya mahu mencetuskan ketegangan dan mereka kelak akan menangguk di air keroh .

8. Perarakan dan perhimpunan aman adalah satu bentuk bantahan setelah jalan rundingan buntu sedang perkara tersebut mempunyai alasan yang kukuh untuk dibantah seperti ianya bertentangan secara qatei dengan nas syara' seperti akta tangkap orang tanpa bicara ISA .

9. Sekali lagi saya tegaskan bahawa Islam tidak bermusuh dengan sesiapa semata - mata kerana agamanya berbeza dengan Islam . Islam hanya akan bangkit menentang dan menyerang bersama saff pejuang - pejuangnya apabila Islam dihina dan diperlekeh sebagaimana Islam sangat menghormati siapa jua yang menghormati dan memelihara kesucian Islam .

10. Jangan cemari kesucian agama Islam dan mendorong orang salah faham terhadap dasar dan prinsip agama dengan tindakan yang menyalahi kehendak agama Islam itu sendiri . Saya pesan perkara ini samaada kepada pihak yang mengadakan perarakan mahupun pihak kerajaan .
Post a Comment

Personal Info

"Seorang insan yang mahu berjuang menegakkan Islam dengan mengerahkan seluruh keupayaan diri. Perjuangan tidak akan berakhir hari ini sebagaimana ia tidak bermula hari ini."
Ustaz Nasrudin Hassan Tantawi


Parliament: Temerloh (P.88)
Location: Pusat Komuniti, No 8 Tingkat 1, Jalan Chengal Baru 2, Pusat Perniagaan Chengal,
28000 Temerloh, Pahang Darul Makmur.

Phone: 019 980 8181
Fax:
019 916 8182
Email: tantawy08@yahoo.com

Popular Posts

Follow by Email

Recent Posts

    Esei Dakwah

    Esei Tarbiyah

    Total Pageviews

    Blog Archive